Zapamti me
Prijava

Povijest

Prvi pokušaj osnivanja Rukometnog saveza Zagrebačke županije bio je 1997. godine. Tada je inicijativni odbor, u sastavu Milivoj Obad-predsjednik, Ivan Plašić, Zvonko Barilić, Tomislav Mihić i Tomislav Capan-članovi, pripremio Osnivačku skupštinu RSZŽ koja je održana 24. lipnja 1997. godine u Dugom Selu. Donijeti su akti i izabrano rukovodstvo sa sjedištem Saveza u Samoboru samo je konstituiran,ali nije uspio početi djelovati.

Nakon četiri godine, točnije 19.11.2001. godine u Dugom Selu, obnovljen je Rukometni savez Zagrebačke županije.
Od 19 udruga-klubova s područja Zagrebačke županije na obnoviteljsko-osnivačkoj skupštini bilo je nazočno 11 predstavnika: Z.Barilić(MRK Dugo Selo), M.Butković(MRK Ivanić), M.Ivić(ŽRK Samobor), A.Černetić(HRK Gorica), M.Ložnjak(RK Sv.Martin), J.Leš(ŽRK Ivanić), M.Obad(ŽRK Dugo Selo '55), S.Jukić(RK Stančić), D.Balaško(RK Sloga-Križ), B.Radošević(ŽRK Sloga-Sv.Nedelja) i D.Mlečka(RK Zelina). Skupštini su još nazočili M.Simić-predstavnik HRS, M.Čop-predsjednik ZŠUIS i J.Horvat-tajnik ZŠUIS, I.Plašić-nadzorni odbor ZŠUIS i T.Plašić(ŽRK Dugo Selo '55).

Taj sportski savez, udruženih rukometnih udruga s područja Zagrebačke županije, u trenutku osnivanja ima 21 članicu.Danas broji 26 članica,a pored samih osnivača tu su još:
-ŽRK Udarnik Kurilovec
-ŽRK Gorica
-ŽRK Trnina Križ
-ŽRK Zaprešić
-RK Jaska
-RK Rudar Rude
-MRK Zaprešić
-MRK Sloga Sv.Nedelja
-RK Rugvica
-RŠK Jastrebarsko
-RK Dubrava Vrbovečka

Cilj njihova udruživanja je usklađenje zajedničkih sportskih interesa, planiranje i organiziranje razvoja rukometa i provođenje rukometnog programa.

Savez je pokrenuo obimno djelovanje i u najvećem dijelu realizirao svoje Smjernice razvoja i rada u srednjeročnom razdoblju 2001-2005. Afirmirao se Zbor sudaca Ivanić Grada sa sjedištem u Ivanić Gradu, predsjednik Milorad Golner i tajnik Damir Šimunec, utvrđen i realiziran program školovanja rukometnih kadrova(treneri, suci), pokrenuta mreža rukometnih škola, dogovoren i pokrenut sustav natjecanja mlađih dobnih skupina,ali i sustav natjecanja u I.stupnju(muški-ženske), stvoreni su uvjeti za tehničko funkcioniranje Saveza, uz punu potporu ZŠUIS Zagrebačke županije.

Ustroj natjecanja naše županijske razine odnosi se na muška i ženska natjecanja: MŽL Seniorke, MŽL Mlađe kadetkinje '00, MŽL Djevojčice '02, MŽL Djevojčice '04, 2.Hrvatska rukometna liga "Središte" Dječaci A '02, 2.Kvalitetna MŽL "Središte" Dječaci B '04, Mini rukomet za dječake i djevojčice '05 i '06.
Sustavom natjecanja koordinira Natjecateljska komisija - Z.Barilić(predsjednik), D.Balaško i J.Mišković(članovi),a u provedbi Savez se oslanja na organizacijske i stručne potencijale sa svog područja,na mnogobrojne uspješne voditelje liga.U ovom razdoblju, u realizaciji sustava natjecanja, svoj nemali doprinos dali su D.Gača, S.Novak, Z.Kaleb, N.Plašić, S.Krupa.

26 seniorskih ekipa s područja RSZŽ sudjeluje u natjecanjima, od toga njih 17 na državnoj razini natjecanja (I-III HRL),a na 9 na županijskoj. U natjecanjima mlađih uzrasnih skupina sudjeluje 52 ekipe. 20 ekipa mlađih uzrasnih kategorija natječe se na državnoj razini(od 1.HKRL do mini rukometa),a čak 44 ekipe u ligama RSZŽ. Osim klubova s našeg županijskog područja u sustav natjecanja mlađih dobnih skupina uključili su se i klubovi iz Zagreba, Karlovca, Petrinje, Zaboka, Varaždina, Siska, Novske, Krapine, Kutine, Križevaca.

Koordinatori stručnog rada i natjecanja za mladež, u našem Savezu, su Zvonko Kaleb(muški) i Nenad Plašić(žene) koji su ujedno i voditelji samih liga Rukometnog saveza Zagrebačke županije.

Rukometni savez Zagrebačke županije ima i vlastiti prostor-ured za rad koji se nalazi u Dugom Selu, Zagrebačka 5.
Za ažuran i pravovremen rad na raspologanju su im telefoni, faks i kompjutor.

Rukometni savez Zagrebačke županije

  • Zagrebačka 5, 10370 Dugo Selo
  • Fax: 01/410-2906
  • Web: www.rszz.info